foto de blikken


De Uitkerkse polder


Waar ?

 

De Uitkerkse Polder is een natuurgebied van zo’n 600 ha groot in het weidse polderlandschap, tussen de drukke badsteden Blankenberge en De Haan.

 


Wat ?

foto velduil

Tussen de drukke badsteden Blankenberge en De Haan zorgt het open, vlakke landschap  van de Uitkerkse polders voor een oase van rust.
Het gebied van zo'n 600 ha is doorweven van sloten en er liggen tientallen veedrinkpoelen.

Oorspronkelijk was dit gebied slikken en schorren, maar door het aaneensluiten van de duinengordel veranderde het landschap. Geulen slibden dicht en de middeleeuwse mens begon de zoute gronden te bewerken. De polders waren geboren. Nu wordt in het overgrote deel van de 1400 ha nog steeds aan landbouw gedaan.

In de Uitkerkse polders broeden oner andere tureluur, grutto, kievit, scholekster, .......... maar ook verschillende eendensoorten en allerhande riet- en zangvogeltjes.

In de winter tref je er de vele wintergasten, zoals bijvoorbeeld kolgans, kleine rietgans, smient, wintertaling, ........ .

De velduil is er een veel geziene en vaak gefotografeerde gast. Maar ook lepelaar wordt er veel gezien.

Dankzij het brakke water, afkomstig uit het veen, de slootjes en het grondwater, zijn hier unieke planten terug te vinden. Melkkruid en zeekraal groeien vaak op slikken en schoren, maar in de Uitkerkse Polder vind je ze binnendijks.

De Uitkerkse polder heeft ook een bezoekerscentrum met een tentoonstelling over het gebied. Tevens kan je er, na je wandeling, genieten van een hapje en een drankje.

Ook zijn er in het gebied verschillende kijkhutten, waaruit je in alle rust de aanwezige vogels kan bekijken.

Voor de fotografen is er een fotohut beschikbaar die je kan afhuren om in ideale omstandigheden te proberen allerhande waadvogels op de gevoelige  geheugenkaart vast te leggen.


Wist je dat ?

foto slak

- Zeekraal heel erg lekker is en je dit kan kopen bij de vishandel en de betere supermarkt. Maar ook zijn er in zeeland, rond het Veerse meer, kleine kwekerijtjes die verkopen aan particulieren.

- Een aantal jaar geleden, het neerstrijken van een sneeuwuil, voor een gigantische toeloop zorgde.

- De velduil enkel 's morgens bij zonsopkomst en 's avonds bij zonsondergang gaat jagen.

- Het gebied een van de laatste open ruimtes aan de Vlaamse kust is en toont hoe de kustpolders er enkele eeuwen geleden uitzagen.

- Het gebied in eigendom en beheer van Natuurpunt is.Hoe ?

foto grutto

De Uitkerkse polders bevinden zich aan de Belgische kust, vlakbij Blankenberge en zijn dus makkelijk te combineren met een dagje uit aan zee of een bezoek aan het Zwin of Brugge.

Een begeleide wandeling kan je boeken via mail of via het contactformulier. De Natuureluur gidsen nemen je dan graag op sleeptouw door dit mooie gebied.

De wandeling is geschikt voor alle leeftijden.

In het seizoen zijn specifieke velduil wandelingen mogelijk. Vraag info via het contactformulier.

Heb je een verrekijker, neem deze dan zeker mee.

Een begeleide wandeling duurt ongeveer 2 a 2.30u.

Per gids nemen we maximaal 25 personen mee, zo houden we het leuk voor iedereen.

Kostprijs : € 100,- / gids

Vermelde prijzen zijn prijs per groep van max 25 pers.